top of page

Bego Jeans’ten beklenen Black Friday hamlesi geldi

Bego Jeans Türkiye’nin ilk Dijital Outdoor Kampanyasını Kullanarak “Black Friday ile Bana Gelme!” dedi.


Bego Jeans ile geçtiğimiz yıl başlattığımız “Black Friday’de Kapalıyız!” projesinin 2. yılında “Black Friday ile Bana Gelme!” diyerek bu kez tüketicilerin maruz kaldığı yoğun kampanya iletişimine ve bunun tüketicilerde yarattığı psikolojik baskı, stres ve zaman kaybına dikkat çekmek istedik. Hareketinin yeni adımı olan “Black Friday ile Bana Gelme!” kampanyasına bu yıl, Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni de dahil ederek, Türkiye’nin ilk dijital outdoor kampanyası ile hem markaları hem de tüketicileri yaşadığımız dünyayı daha yaşanabilir kılmak için evrensel eyleme geçmeye davet ettik.



Bego Jeans ile geçtiğimiz yıl, herkesi daha fazla tüketmeye çağıran kampanya dönemlerine “Black Friday’de KAPALIYIZ!” diyerek başlattığımız projemizde markalara seslenmiş ve ihtiyaç dışı alımların durdurulması için sitelerini bir günlüğüne satışa kapatmaları çağrısında bulunmuştuk.


AMACIMIZ

Giderek kontrolden çıkan bu tüketim kültürünün sürdürülebilir olmayan sonuçlarına ve ardındaki gerçeklere dikkat çekerek bu yıl farklı bir yöntem ile hem markalara, hem de tüketicilere seslenmek istedik.


NELER YAPTIK

TÜİK verilerine göre Gayri Safi Yurtiçi Hasılası en yüksek olan 6 ilin (İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Kocaeli, Antalya) outdoor reklamları olarak adlandırılan bilboard, megalight, direk reklam, duvar reklam gibi alanlarını, dijital olarak kampanya için özel hazırladığımız görsel ve söylemlerle giydirdik.



Bego Jeans ile böylelikle bütçesel olarak yer alamayacak küçük çaplı ama yüzde yüz sürdürülebilir bir markanın da, bu platformları dijital çağın verdiği özgürlük unsurları ile kullanabileceğini göstermiş, kolektif eylem alanına dönüştürdüğümüz milyon dolarlık alanları sıfır bütçe ile giydirerek tüketiciye ulaşmanın yeni bir örneğini de yaratmış olduk.


NEDEN Mİ?

Bego Jeans moda sektörünün değişmesi ve dönüşmesi gerektiğine inanarak kurulan bir JEAN markası. Markanın temelinde kot kumlama işçiliği yapan Abdulhalim Demir’in ciğerlerinin yüzde 42’sini yitirmesine yol açan MODA için insanların hayatlarını kaybetmesine, çevrenin kirlenmesine, hayvanların katledilmesine, suların kirletilmesine yani doğanın içinde var olan canlıların MODA için öldürülüp yok edilmesine karşı bir DÖNÜŞÜM çağrısı yatıyor. Bu çağrıda sisteme savaş açmak yok; bu çağrıda dönüşüm ve TEMİZ MODA MÜMKÜN hareketi var.


PROFİL MASKE ve FRAMELERİ

Bu nedenle, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MASKESİ altında, yıllık cirolarının minimum yüzde 5’ini “-MIŞ gibi” yaptıkları Çevre Dostu projelerin reklamlarına ayıran markalara bir tüketici gibi seslenerek, Greenwashing, Bluewashing ve Pinkwashing yaparak “Black Friday ile BANA GELME” demek istedik.





Ve tüketicilere, markalara kampanyayı anlatabilmek için özel bir sayfa tasarladık. Tüm bu detaylara ulaşabilmeleri için ise tasarımlara sayfanın QR Kod'unu ekledik.









Bu yıl kampanya söylemlerine, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni de dahil ederek çağrımızı evrensel bir eyleme dönüştürmek istedik. Bu hedefler; Yoksulluğa Son, Açlığa Son, Sağlıklı Bireyler, Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Temiz Su ve Sıhhi Koşullar, Erişilebilir ve Temiz Enerji, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Sanayi Yenilikçilik ve Altyapı, Eşitsizliklerin Azaltılması, Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam, Sorumlu Tüketim ve Üretim, İklim Eylemi, Sudaki Yaşam, Karasal Yaşam, Barış ve Adalet, Hedefler için Ortaklıklar…


BEGO JEANS ile, Türkiye ve dünyadaki artan sürdürülebilirlik reklamları ile uygulamalar arasındaki çelişkiyi sorgulamak için tüketiciler adına yükselen bir ses olmak istedik.


Markalar, dünya nüfusunun tüketemeyeceği kadar çok üretmenin ve sürdürülemez politikalar sonrası sadece indirim reklamlarıyla müşterilerin karşısına çıkmanın ötesine geçmiyor. Bu ses ile artık tüketiciler markaları, karşılarına gerçek çözümlerle çıkmaları konusunda uyarıyor.


Bego Jeans hazırladığı sloganlarla


1. Efsane indirimde değil, duruşundadır. Bana “mış” gibi gelme!

2.Çevreyi, doğayı kullanıp GreenWashing yaparak bana gelme!

3.İhtiyacımdan fazlasını satmak için bana gelme!

4.Sürdürülebilir değilsen bana gelme!

5.Kadın haklarını gözetmiyorsan bana gelme!

6.Tüket! Tüket! Tüket! Offf bana geldiler sen gelme!

7.“Mış” gibi yapıyorsan bana gelme!

8.PinkWashing yapıyorsan bana gelme!

9.Bluewashing yapıyorsan bana gelme!

10. Greenwashing yapıyorsan bana gelme!

11. Çalışanına adil değilsen bana gelme!

12. Toplumsal cinsiyet eşitliğin yoksa indirim ile bana gelme!

13. Çalışanların hakkını ödemiyorsan bana gelme!

14. Büyük resmi görmüyorsan bana gelme!

15. Bindirip indiriyorsan yine bana gelme!

16. %100 değilsin, %100’üm deyip bana gelme!

17. “Ne olursa ol gel” ama “adil değilsen” deyip bana gelme!

18. Dürüst kaba ol ama eğreti saygılı olup bana gelme!


Dünyada her yıl İNDİRİM GÜNÜ olarak ilan edilen, Black Friday’in türevleri ile, Muhteşem Cuma, Şahane Kasım, Efsane İndirim Günleri gibi tüketim çağrısı ve indirimlerin sürdürülebilirlikle örtüşmediği gerçeğini gözler önüne seriyor. BANA GELME diyerek çevre ve sürdürülebilirlik konusunda politikalarında samimi olmayan ve tüketime teşvik eden markaların, söylemleri ve yaptıkları arasındaki çelişkiyi gösterme amacını güdüyor.


BİRLİKTELİĞİN GÜCÜ


BEGO JEANS bu girişimin tüketici tabanlı olmasını önemsiyor. Bu nedenle bilinçsiz satın alma dürtüsünü tetikleyen platformları, reklam alanlarını, tüketicinin satın alma ve markaların satma eğilimlerini değiştirmek üzerine tasarım dilimizi oluşturduk. Instagram’da bu söylemin tezahürü olan profil maskeleri ile de halka yayılması için çeşitli tasarımlar sunmak istedik. Küresel bir düzelmenin yaşanabilmesi için bireyden kitleye ulaşacak Instagram profil maskeleri ile de bir akım ve bilinç yaratmayı amaçladık.


NELER Mİ OLDU?

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda yalnız olmadığımızı hissettik. Bu harekete onlarca birey, marka katılarak sesimize ses oldular. Profil maskelerini değiştirerek kampanya tasarımlarını kendi hesaplarında paylaştılar.


Ve "Türkiye'nin İlk Dijital Outdoor Kampanyası" olarak Projemiz Adından Yine Söz Ettirdi


MARKETING TURKİYE - Bir Anti-Black Friday kampanyası: “Efsane indirimde değil, duruşundadır…”










AD JUST BRAND - Bego Jeans’den “Anti-Black Friday” kampanyası!
























YEŞİLİST - Temiz Moda Hareketi, Şahane Cuma’da bana gelme diyor

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page