top of page

Çağdaş Çizgileri ile Hayatımıza Renk Katan Marka - Ders Official

Der-S Official, çağdaş çizgileri ile günümüzü,

canlı renkleri ile cesareti, heyecanı ve tutkuyu,

tasarım çizgisi ile de içimizdeki ve çevremizdeki

farklı kişilikleri anlatıyor.

 

Bizlere kendinizden ve kariyer geçmişinizden biraz bahseder misin?

1993 Yılında İstanbul’da doğdum. Üniversite eğitimine kadar olan kısmı İstanbul’da, lisans eğitimimi ise Milano’da Nuova Accademia di Belle Arti’de Design üzerine tamamladım. Bu bölüm sayesinde tasarımın her aşamasını görmüş oldum. Eğitimimi tamamladıktan sonra İstanbul’a döndüm ve iş hayatına başladım. Bir süre iç mimar olarak çalıştıktan sonra önce seramik markam olan Potterya Design’ı, daha sonra 2019 yılında Ders Official’ı kurdum. Ders Official’ı ve beni ben yapan aslında tasarımın farklı alanlarındaki tecrübelerim oldu.


Markanın kurulum aşaması nasıl gerçekleşti? Ne gibi zorluklarla karşılaştın?

12 yaşımdan beri hayalini kurduğum kendi markamın tasarımcısı olma fikri Ders Official’ın kurulmasında en büyük etken. Kendimi bildim bileli çizim ve resim yapmayı çok sevdim. Çizimlerimi %90 insan figürleri oluşturuyor. Neden insan derseniz, küçüklüğümden beri gördüğüm her şeyi gözlemlemek istemsiz yaptığım bir hareketti ve bu sayede insanları, onların duygu ve düşüncelerini daha iyi anladığımı fark ettim.


Tüm bu unsurları bünyesinde toplayan giyilebilir sanat eserleri yaratma fikri ile Ders Official şekillenmeye başladı. Zaten kullanmayı sevdiğim şal ve fularları neden ben tasarlamayayım diye düşündüm. İsim bulma aşaması en zoruydu diyebilirim. İnsan bazen detaylarda kaybolabiliyor ve dışarıdan bir göze ihtiyaç duyuyor. Bu noktada babam markanın ismini bulan kişi oldu.


Der-S’in S’si İngilizce “Shawl ve Scarf”dan, Almanca “der Schal”dan gelmektedir. İsim bulmanın dışında zorluk olarak aklıma gelen net bir unsur yok. Elbette hiç bir adım kolay olmadı fakat hepsi bir noktada insana tecrübe kattığı için negatif olarak aklımda yer etmedi.


Türkiye’de üretmek, doğru üreticileri bulmak kolay oldu mu?

Bu konuda çok şanslıydım. Kendisi de tasarımcı olan bir arkadaşım benimle kendi üreticisini tanıştırdı. Türkiye’de tasarımcı markası olarak üretim yaptırmak ve doğru kişilere ulaşmak çok zor; çünkü üretim adetlerimiz büyük firmalara göre çok az. Bu yüzden tasarımcılara da destek olan bir fabrika ile çalışma şansı yakalamış olmak çok önemli.


Tasarımlarında malzeme seçimlerini nasıl yapıyorsun? Hangi malzemeleri kullanıyorsun?

Malzeme olarak ağırlıkla %100 ipek kullanıyorum. Ürün alternatifi olması açısından az bir modelde %100 pamuk ve pamuk-ipek karışımlar da kullandım. Fakat ipeğin yeri bende başka. Çizimlerin renklerini en güzel yansıttığını düşündüğüm malzeme ipek. Ayrıca çok sade bir kıyafeti bile bir anda bambaşka bir havaya sokabiliyor.


Ders Official bize ne anlatmak istiyor? Marka kimliğini oluşturan alt başlıklar neler?

Ders Official aslında beni, seni, onu yansıtıyor. Çağdaş çizgileri günümüzü canlı renkleri cesareti, heyecanı ve tutkuyu; tasarım çizgisi ise içimizdeki ve çevremizdeki farklı kişilikleri anlatıyor. “Humanity” ve “Identity” koleksiyonları kişiliklerimizi, “Life” ve “Back to Basics” koleksiyonları hayatın akışını yansıtıyor. Marka kimliğini oluşturan alt başlıklarda ise

sadelik, çağdaşlık, özgünlük, hikâyesi olması, kaliteli üretim ve müşteri memnuniyetinin önemini sayabiliriz.

Tasarımlarında hangi kavramlara öncelik veriyorsun? Ders Official gücünü ve ilhamını nereden alıyor?

Çağdaş ve özgün çizgileri olması en önemli tasarım unsurları. Sadeliğin de çarpıcı olabileceğine inandığım için renklerin kullanımına çok önem veriyorum. Çizimler ürünlerin üzerinde aslında kullanım sırasında soyut bir forma evriliyor. Bu noktada da renklerin vuruculuğu ön plana çıkıyor.


Ders Official gücünü hepimizden alıyor diyebilir miyiz o zaman?

Evet. Küçük bir örnek vermek gerekirse lise çağlarımda yazılar kaleme alırdım. O dönemde yazdığım bir yazıyı okuduğumda anneannem “Bunca yaşanmışlığı bu genç yaşında nasıl kaleme alabildin?” diye sormuştu. O zaman fark ettim ki o yazı; hayatım boyunca çevremde olup biten olayların ve duyguların sonucunda çıkmıştı. Ders Official tasarımlarını da aynı o lise çağındaki kız gibi yapıyorum. Tüm ilhamım sadece kendi yaşadıklarım değil, çevremde hatta dünyada olup bitenlerden geliyor. Herkes aynı şeyleri görebilir ama bakış açısı bu noktada devreye giriyor. Herkes gibi aynı şeye bakmak ama farklılıkları görmek; bu da tasarımlarımı özgün kılan en önemli unsurdur.


2021 moda trendleri hakkında bizlere birkaç ipucu verir misin?

2020 yılı pandemi ile beraber planlarımızı, trendleri, beklentileri bir anda yıktı geçti. Bu yüzden 2021 için de net bir şey söylemek doğru olmaz diye düşünüyorum. Ben tasarımlarımı yaparken trendlere bağlı kalmıyorum. Onun yerine zamansız tasarımlar yapmayı ve sürdürülebilir olmayı tercih ediyorum. Belki bu zamansız tasarım anlayışı ve sürdürülebilirlik fikri 2021 yılında en önemli trend olacak diyebilirim.


Ders Official ürünlerine sahip olmak isteyenler nereden ulaşabilir?

Ders Official tamamen E-ticaret altyapılı bir marka. Kendi websitemiz olan www.dersofficial.com'da tüm ürünlerimiz mevcut. Bunun yanı sıra tasarım odaklı www.hipicon.com'da ve Trendyol başta olmak üzere çeşitli online pazaryerlerinde yer almaktayız. Zamanla da yeni kanallar üzerinden satışa çıkıyoruz ve çıkacağız. Tüm yenilikleri Instagram hesabımız olan @ders.official’dan takip edebilirler.


Senin gibi kendi markasını yaratmak isteyenlere tavsiyelerin neler?

Bir iş planları olmasını tavsiye ederim. Sürekli kendilerini geliştirmeyi ve çok çalışmayı da misyon edinmeliler. Markalaşmaya önem vermek ve sabırlı olmak da çok önemli. İnsanın bu yolda bazen modu düşebildiği gibi çok çabuk da motivasyonu artabiliyor. Bu iniş ve çıkışlara karşı güçlü durmayı öğrenmek gerekiyor. Bunların dışında özgün olsunlar, kendi hikayelerinin kahramanı olsunlar. Benim kendi tecrübelerimle verebileceğim naçizane tavsiyeler bunlar.


Bu güzel sohbeti için Derya'ya ve markası Ders Official'a çok teşekkür ederiz :)


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page