top of page
Yazarın fotoğrafıBeNice - BiModaHayat

PİJAMA MODASI: YILLAR İÇİNDE PİJAMA TRENDLERİ VE PANDEMİ DÖNEMİ ETKİSİ

Güncelleme tarihi: 15 Kas 2020



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, günlük yaşam, iş hayatı, hayattan beklentiler gibi birçok yaşamsal ve duygusal olguyu değiştirdiği gibi moda algısını da değiştirdi. İş hayatını ev hayatına taşıma zorunluluğu evde kalma ilişkilerimizi, gece kıyafeti ile gündüz kıyafeti arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdı. Uyumak ya da spor yapmak için giyilen kıyafetler, geleneksel algıdan pratik bir giyim türü algısına dönüştü. Aslında bu yeni bir dönüşüm değil. Geçmişten günümüze yaşanan birçok kültürel değişim pijamanın tarihinde de yaşandı.


Bugün sizlere hayatımızın vazgeçilmezi olan pijamaların tarihi ve günümüz gelişmelerin etkisiyle değişen yaşam biçimine, zamansız tasarımlarla ayak uydurmamızı sağlayan markaların 2020-2021 koleksiyonlarıyla ilgili biraz bilgi verelim istedik.


NEREDEN GELMİŞ BU PİJAMA?


"Pijama" kelimesi, kelimenin tam anlamıyla bacak giyimi anlamına geliyor. Kimileri kelimenin Hintçe "pae jama" kelimesinden geldiğini, kimileri ise Farsça "pay" ve "Jama" kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıktığını söylüyor. Bu türetme, 13. yüzyılın sonunda kurulan Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar uzuyor. Bugün, Türkçede pijama olarak kullandığımız kelime bazı batı kültürlerinin dilinde "PJs" olarak da kısaltılıyor.



BATI KÜLTÜRÜNE GEÇİŞ


Avrupalılar, Asya ve Orta Doğu ülkelerini ziyaret edip onları egzotik salon kıyafetleri olarak eve getirdikten sonra pijamalar Batı Medeniyeti kültürüne girdi. 17. yüzyılda bu giysiler bir statü işareti olarak görülüyordu. 20. yüzyıla kadar batı kültüründe ana akım haline gelmediler. Batıya 1870 civarında pijamaların tanıtıldığına inanılıyor. İngiliz sömürgeciler bu giysileri geleneksel geceliklere alternatif olarak giyerlerdi. Eve döndüklerinde bu uygulamaya devam ettiler.

"Pijama" 19. yüzyılın sonlarında, ceket tarzı bir üst ile giyilen rahat pantolonlardan oluşan iki parçalı bir giysi olarak ana akım haline gelmeye başladı. O zamanlar, giysiler aktif yaşam tarzlarına uygun görülüyordu. İkonik Sears Kataloğunda, diğer gece gömlek türlerinden daha fazla özgürlük sağladıkları için seyahat için ideal olarak tanıtıldılar.


TASARIMLARIN EVRİMİ

1920'lerde modalar daha modern ve çift cinsiyetliydi, bu nedenle pijama bu eğilime çok iyi uyuyordu. Bu süre zarfında giysiler kadınlar arasında daha popüler hale geldi. İpek veya saten üzerine daha parlak renkler ve desenlerle tasarlandı.

1934'te vizyona giren It Happened One Night filmi, unutulmaz bir sahnede bir çift erkek pijamasını giyen ünlü bir aktrisin yer aldığı pijamaları daha da popüler hale getirdi. Bu, erkek tarzı pijama giyen kadın konseptini popüler hale getirdi.


1970'ler daha fazla androjen giyim (erkek ve dişi özelliklerinin birleşimine atıfta bulunan bir giyim tarzıdır) tarzının geri dönüşümü oldu. Bu nedenle kadın pijamaları daha da erkek giyiminden ilham almaya başladı. Hatta ünlü moda tasarımcısı Yves Saint Laurent tarafından ilk kadın smokini üretilerek piyasaya sürüldü. Bianca Jagger bu akımı ilk sahiplenenlerdendi.


1970'ler aynı zamanda anarşi ve vatanseverlik karşıtı bir dönemdi. Bu nedenle Çin ve Vietnam'dan bazı egzotik tarzlar moda oldu. Pijama endüstrisinde hala etkisi de devam eden egzotik ve uniseks bir eğilim yaygınlaştı.


PİJAMALARDA MODA

19. yüzyıl feministi Amelia Jenks Bloomer, ana akım modaya alternatif olarak diz boyu etekle birlikte evin dışında hacimli pijama pantolonları giydi. Toplum, gösteriye çok olumsuz tepki verdi ve "bloomer kostümü" manşetlere çıkmasına rağmen bir moda trendi olarak yetişemedi.

Pijama, Yirminci Yüzyılın başlarının avangart döneminde modaya uygun kıyafetlerin temelini oluşturdu. Çay elbisesine alternatif olarak tasarımcılar tarafından tanıtıldılar ve 1911'den itibaren gündüz ve akşam giyildiler. Fransız moda endüstrisi figürü Paul Poiret pijamaların bir moda giysisi olarak kabul edilmesinde önemli bir rol oynadı. Ünlü tasarımcı Gabrielle "Coco" Chanel, 1920'lerde kadınların tahta kaldırımda veya deniz kenarında yürürken giydikleri plaj pijamalarının popülerleşmesine yardımcı oldu.



1920'lerin sonunda, bu giysiler ana akım kadın nüfusu için çok kabul edilebilir hale geldi. Evde rahat yemek için giyilen akşam pijamaları da bu on yılda moda oldu. Bu giysiler, 1960'larda Romalı tasarımcı Irene Galitzine tarafından yaratılan "palazzo pijamalar" olarak adlandırıldığında yeniden ortaya çıktı. Bugün pijama, modern moda için bir temeldir ve Giorgio Armani ve Ralph Lauren gibi önde gelen tasarımcılar tarafından popüler hale getirilmeye devam etmektedir.


PEKİ GÜNÜMÜZDE?


Pandemi etkisi hala hızla devam etse de, bazı firmalar zamansız tasarımları ile hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. Tek bir kıyafetle hem geceyi, hem gündüz ev ve iş hayatını devam ettirmemizi sağlayabiliyor. 2020 yılının son aylarında kışa doğru giderken, Türkiye’den hangi firmalar tasarımları ile zamansız olabilmiş hadi bakalım :)


Oysho'nun sade, özellikle pastel tonlarla tasarladığı yeni sezon pijama takımları, gece kullanımı dışındaki çizgisiyle de dikkat çekiyor. Hem gece uyurken, hem evde çalışırken, hem sokak modasını pijama şıklığı ile hareketlendireceğiniz modelleri sizin için seçtik.


Penti bu sezon pijamalarında daha çok rahatlığı ön plana çıkaran tasarımları tercih etmiş. Kumaş çeşitliliği de oldukça geniş. Pamuklu, polar ya da saten dilediğiniz her dokuda tarzınıza uygun bir model bulmanız mümkün. Evde çalışırken giyebileceğinizi düşündüğümüz hoş parçalar da var.


Suwen bu kış koleksiyonunda daha çok içekli kumaşları tercih etmiş. Rahatlıkla kot pantolonlarla kombinleyebilecekleri gömlek tipi yaka tasarımlı pijamaları, evde çalışan bayanların bu kış kurtarıcısı olabilir.


Intimissimi'nin 2020-2021 koleksiyonu saten ağırlıklı olsa da pamuklu, yün ipek karışımı kumaşların hakimiyetini de görebiliyorsunuz. Dışarı çıkmak ve rahat bir gün geçirmek istiyorsanız, aşağıdaki parçaları pantolonunuzla kombin oluşturabilir, beyaz spor ayakkabılarınızla cool bir görünüm kazanabilirsiniz.


Özellikle termal ürünleriyle öne çıkan, aldığınız bir ürünü kalitesi sayesinde yıllarca giyebildiğiniz bir marka Blackspade. Son dönemde malzeme kullanımında daha çok organik materyalleri kullanması nedeniyle çevreye duyarlı duruşu dikkat çekiyor. Ev giyim, pijama koleksiyonunu ise, dantel dokunuşları ile daha şık bir görünüme kavuşturmuş.


Bu özgün içeriğin tüm hakları saklıdır. © ....... All rights reserved

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page