top of page

Bir Start-Up'ın Marka Olma Yolculuğu

Güncelleme tarihi: 4 Haz 2023

LOGD özelinde iş incelemesi ;

Markaya bir pazarlama ajansı ne katabilir ki?


LogD markası, lojistikteki önemli bir açığın, israfın, ve doğayı yok eden alışılagelmiş yöntemlerin önüne geçecek Milk Run Yönetim Sistemi’ni Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdi. Bu yeni sistemi anlatması için ise çok kapsamlı bir pazarlama stratejisiyle hareket etmesi gerekiyordu.


Fikirlerini sisteme, sistemi operasyona, operasyonu da markalara entegre etmesi için gereken süreçte herkes için çok yeni olan bir kavramı yani Milk Run Sistemi’ni paydaşlarına, iş ortaklarına çok iyi anlatmalıydı. Markanın yeni iş birliktelikleri, Türkiye’nin ve dünyanın en iyi markaları ile lojistik tedarik süreçlerinde anlaşmalar yapması ve potansiyel müşteriler nezdinde LogD marka algısını oluşturmak ve yükseltmek için kapsamlı bir çalışma yapılması ise Ajans Be Nice olarak tüm adımları stratejik olarak atmamız açısından önemliydi.


LogD, bu marka oluşumu yolculuğuna büyük bir yenilenmeyle yeni bir logoyla başladı ve bu yeni logo ile LogD’nin DNA’sını oluşturan lojistik ve sürdürülebilirliği doğru renk dili ve tasarım ile yeniden anlamlandırdık.


Logo Tasarımı

LogD açılımı, Logistics Design, lojistiğin yeniden dizayn edilmesi anlamına geliyor. Marka ismine göre sürdürülebilirlik ve yenilik “Log” sözcüğünün karşısında kendini ilk bakışta ifade edebilmeliydi. Sonsuzluğun simgesi evrensel bir dile sahip olmakla birlikte, ‘o’ ve ‘g’ harflerinin birleşimi ilk bakışta sonsuzluğu gösterebilirdi. Sonsuzluk kendi içinde müthiş bir dinamizm, varoluş şekli barındırıyor, aynı zamanda döngüsellik” kavramı, sadece geri dönüşümden ibaret değil, bir “ileri” dönüşüm fikrini de destekliyor. Böylece döngüsellik ve sürdürülebilirlik temalarını birbirinden ayırmadan logoya rahatlıkla oturtabildik ve marka kimliğinin ilk aşamasını görsel kimlik hizmeti ile genişletebildik.


Yeşil ve lacivert renklerin kullanımı ile kurumun misyonunu, çevreci ve sürdürülebilir yaklaşımını logoya entegre ettik. Yeşil: Kendini sürekli yenileyen ve dinamik bir algı yaratmasıyla birlikte, tabiat ananın rengidir. Çevre ve doğa dostu, sürdürülebilirlik ve ekoloji temasını yansıtır.

Lacivert: Mavinin koyu bir tonu olarak, havada, suda, her yerde karşımıza çıkmakta aynı zamanda meditatif ve dinlendirici bir etki yaratmaktadır. Lacivertin logodaki kullanımı, güvenilir ve kurumsal bir imajı simgelemektedir.


“Logistics” sözcüğünden türetilmiş “Log”, içinde ingilizce ‘go’ kelimesi ile bilindik bir eylem sözcüğünü barındırıyordu; D harfinin tasarım sürecinde ok işareti ile “her zaman ileri” mesajını pekiştirerek mesajı fark edilir kıldık.


Çevreci ve sürdürülebilir kalkınmayı DNA’sında barındıran LogD için D harfinin yapısını oluşturan bir yaprak hayal ettik. Yaprak en geniş anlamıyla doğayı ve çevreyi temsil ettiği gibi, Milk Run Yönetim Sistemi’nde kullanılan her geri dönüşümlü kutu için ağaç bağışlanması, hayalimizi gerçeğe dönüştürme fikrini desteklemiş oldu. Bu sözcüğün içinde önemli bir şey daha saklı duruyordu. “Vision”. Vizyon; ileri görüş, idea, tüm dünyada dürbün, gözlük ya da tiyatro gözlüğü ile ifade edilir. Tipografiyi değiştirip stilize ettiğimizde bunu da yakalamış olduk.


Yaptığımız bu logotype yedi önemli kavramı yakalamış durumda; Sonsuzluk-Sürdürülebilirlik-Döngüsellik- Gitmek/Götürmek-İleri-Çevre/Doğa Dostu-Vizyon/İdea.



Sürdürülebilirlik videosu


Markanın değerlerinden ve Türkiye’de ilk olma özelliğinden ilham alarak, benzersiz özelliklerini çok yönlü bir şekilde görsel olarak iletmek için imza niteliğinde bir video çalışması gerçekleştirdik. Bu video markanın en önem verdiği konu olan sürdürülebilirlik kavramı ve iklim felaketi hakkında hem genel bağlamında hem lojistik süreçlerindeki davranışların değişmesine yönelik anlamlı bir mesajı taşıdı. Video sayesinde çeşitli unsurları yaratıcı bir şekilde birbirine bağlayarak sektörde çok yeni olan bu Milk Run Yönetim Sistemi mesajını aktarmayı, dahası seyredenlere o mesajı geçirmeyi başardık.


İşte O Video

Videoyu buradan izleyebilirsiniz…


Web Sitesi

Markanın web sitesi iki ara yüzden oluşuyor, biri genel görünüme açık bir panel iken diğeri markaların kendi abonelikleri ile girişlerine imkan veren ikinci arayüz. Bu ara yüzde her markanın kendi kurumsal kimliklerine özel giriş ekranı ve içerinde Milk Run Yönetim Sistemi’nin kullanımını anlatan ayrıntılı bir kılavuz bulunuyor.

Böylece www.logd.com.tr web sitesi tüm anlaşmalı markaların da kullanımına imkan sağlıyor kullanım kolaylığı ve esnekliğiyle uyumlu, Milk Run Yönetim Sistemi’nin kalitesini, müşterilerine etkili bir şekilde iletilmesini, sürekli büyümeyi ve başarıyı destekliyor. Yine, logo, renk, yazı, font gibi detayların kullanımı da web sitesinde marka kimliğinin göstergesi olarak yansıyor. Web sitesi, sade, enerjik, temiz ve gezilebilir bir tasarımla LogD’yi anlatıyor.




LogD Sosyal Medya Hesapları






Instagram hesabında tüm marketing çevrelerinin önemle üzerinde durduğu reels paylaşımlarını, gönderi olarak ana temada kullanacağımız özel bir ölçü uyguladık. Böylece her yapılan paylaşım aynı zamanda reels özelliği ve hesabın ana görünümünü oluşturdu. Her bir paylaşımı gösterişli ve imza niteliğindeki renkler, fotoğraflar ve videolardan oluşan bir kurgu ile ürettik. LogD Instagram hesabını ve diğer platformları marka kimliği ile tutarlı bir şekilde aktaracak yaratıcı, bilimsel, bilgi verici, haber veren içerik yazımı ile bütünleştirdik. Zaten aktif olan Linkedin hesabında yapılan paylaşımlarla sayfa görüntülenmesini yüzde 150 artırdık…


LogD Instagram Hesabı @logdmilkrun



Basın bülteni servisi ve yayınlarda yer alma

Yeni bir girişimin basında yer alması kolay değildir. Güven yaratması, haber özelliği taşıması ve basında çıkacak değeri özünde taşıması gerekir. Bu anlamda LogD başarılı bir çıkış yakaladı. Hem Türkiye’nin dev firmalarıyla kısa sürede peş peşe anlaşmalar yapması hem de sürdürülebilir olması haber değeri yarattı. Markaların sürdürülebilirlik politikalarında Milk Run Yönetim Sistemi’ni kullanarak kendi şirketlerinin imza attığı bu önemli projeyi duyurmaları konusunda istekleri ve heyecanları da destekleyici oldu. Ekip olarak bu rüzgarı markanın lehine estirecek şekilde basın bülteni hazırlayarak Türkiye’nin en önemli markalarının üst düzey yöneticilerinin LogD hakkındaki kotasyonlarına yer verdik ve basına servis ettik. Alem, Fortune, Para, Fast Company gibi aylık iş ve ekonomi dergileri, Dünya gibi ulusal basın, çevre ve lojistik basını da markanın haberine yer verdi. Bu şekilde LogD üretime geçtiği ilk aylarında basında ses getirmeyi başaran bir girişim olarak dikkat çekti. İlk olarak LogD’nin anlaşmalı olduğu markaların üst düzey sözcülerinden alınan LogD işbirliği ile ilgili demeçler yeni markaları cezbedebilecek nitelikteydi, ilk bülten çalışmasında ilk defa ulusal bazda tüm basına marka anlatıldı. Markanın anlaşmaları duyuruldu.



Tanıtım Filmi…

Daha çok markayı lojistikte sürdürülebilir adımlar atabilmeye çekmek için marka bilinirliği ve reklama ihtiyaç vardı. Entegre stratejik pazarlama ve PR Hizmetimiz sayesinde LogD’nin yeni markalarla görüşmelerini kolaylaştırırken yeni sözleşme imzalanmasının da önünü açtı.


Burada bu defa markaya özel LogD Milk Run kutularını ve Yönetim Sistemi’ni anlatmak gerekiyordu, ki bunu da depodan mağazaya tüm süreci aktaracak bir tanıtım filmi ile hayata geçirdik.




100 kişilik basın toplantısı



Sadece 4 ay içerisinde bir markanın doğuşundan gelişimine çok yol kat ettiğini söylemek

mümkün. Bu yeni girişimi basın mensupları ile bir araya gelerek duyurmamız da gerekiyordu. Ajans Be Nice ekibi olarak halkla ilişkiler PR departmanımız tüm basın mensuplarını davet etti. Bu basın toplantısı ihtiyacımız olan basın katılımını sağladı ve girişimi daha geniş bir kitleye tanıttı, haberi daha da yaymak için Youtube, facebook ve Instagram dahil olmak üzere organik sosyal medyayı kullandık ve davetlilerin de kendi sosyal medya hesaplarından paylaşımları sayesinde geniş çaplı bir etki oluşturmayı başardık. Pazarlama ve halkla ilişkiler ekiplerimizin LogD markasının işbirliği içerisinde olduğu diğer markalar arasında sağladığı entegrasyonla, başarılı bir basın toplantısı gerçekleştirebildik.


Fortune, Anadolu Ajansı, Strong Bosses, Webrazzi, Platin, Business World, Dünya, Sabah, Lojistik Hattı, Yeşil Lojistikçiler, Analiz, Pazarlamasyon gibi birçok yayın organında bülten yayını ve özel röportajlar ile LogD basında yer aldı.








Sonuç olarak logo, kullanıcı dostu web sitesi, benzersiz bir sosyal medya stili, prodüksiyon çalışmaları, LogD basın lansmanı dahil tüm çalışmaları Be Nice olarak gerçekleştirdik ve çok yeni bir girişim için çizdiğimiz pazarlama stratejilerini uygulayarak girişimin marka oma yolculuğunda ve büyümesinde yol arkadaşı olduk. Verdiğimiz bu hizmet ile, "ilk günden" "bu güne" tüm süreçlerde markanın tüm arenalarda uyumlu bir marka kimliğinin oluşmasını sağladık.


Marka & ajans birlikteliğimiz devam ediyor…


95 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page