top of page

Kurumsal pazarlamadan önce kurum kültürü şart!






Biz pazarlamacılar, kurumsal pazarlamadan, kurum kültüründen, marka kültürü ve öneminden sıkça bahsederiz. Bir markanın ve kurumun kültürü tüm çalışanları ve o markaya sahip olan herkesi kapsayıcı olduğu için önemlidir. Çalıştığımız ve çalışacağımız marka ve şirketler için vereceğimiz en önemli ipucu ise şu: Kurumsal pazarlamadan önce kurum kültürü gelir.


Peki ama kurum kültürü nedir?


Investopia’nın tanımına göre kurumsal kültür, bir şirketin çalışanlarının ve yönetiminin ticari işlemlerle nasıl etkileşimde bulunduğunu ve bunları nasıl ele aldığını belirleyen inanç ve davranışları ifade eder. Şirketin işe aldığı kişilerin katlanmış özelliklerinden zaman içinde organik olarak gelişir. Bir şirketin kültürü, kıyafet kurallarına, çalışma saatlerine, ofis düzenine, çalışanlara sağlanan faydalara, ciroya, işe alma kararlarına, müşterilerine muamelesine, müşteri memnuniyetine ve operasyonların diğer her yönüne yansıyacaktır.



Ajans Be Nice’ın kurum kültüründe ise adından gelen ‘Nice’ kelimesi etkilidir. İngilizce “Nice” kelimesi, iyi, güzel, hoş, nazik, zarif, cana yakın gibi anlamlara geliyor. Türkçemiz kadar zengin değil ancak bir kelime ile tüm bu sahip olmak istediğimiz özellikleri dile getirebiliyoruz. Aynı zamanda evrensel bir hedefimiz olduğu için, geniş kitlelerce anlaşılmasını istiyoruz. ”Be Nice“ bu fikirden yola çıkılarak hayata geçti ve kültürümüzde çalışanlarımıza, çalıştığımız işlere, doğaya, hayvana, kadına, çocuğa karşı iyi olmak vardır.




Günümüzde şirket kültürü nasıl olmalı?

İnancımız şudur ki hiyerarşinin, tartışılmadan sadece patron dedi diye bir işi yanlış da olsa yapmanın, otokratik liderlik tarzının yani "Dediğimi yap" diyen ve tüm kararları ekip üyelerine fikir danışmadan aldıran patronların ve yöneticilerin zamanı bitti. Bitmediyse de bitmeli.

Bir şirket kültüründe öncelikle şeffaflık olmalı, özgünlüğü teşvik edip ödüllendirmeli ve ekip üyelerinin kendilerini rahat hissettikleri bir ortamda çalışmaları sağlanmalı. İnsanlar artık kim olduklarını kişisel yönlerini açığa vurmaktan çekinmiyor. Uzaktan çalışma sistemine geçildiğinde, online yapılan uzaktan toplantılarda toplantı yaptığımız kişilerin odasını, evini, evindeki kitaplığını ya da duvarda asılı bir resmi veya gördük. Tüm bunlar kendilerinden bir parça yansıtmış oluyor. Bu, profesyonellik standartları olmadığı anlamına gelmiyor. Dahası, insanlar farklılıklarından dolayı kucaklandıklarında, hem iş yerinde hem de toplumda güçlü bağlar kuran empatik, dinlemeye ve incelikli söylemlere daha açık olma eğiliminde oluyorlar.

Ekip arkadaşlarınızı şirket kültürüne adapte etmek için birkaç ipucu verebiliriz:



Konuşmalarınızda alçakgönüllü olun

2019 öncesi koşullarda belki kimse çalışma arkadaşlarının evde kimlerle yaşadığını, bir hayvan besleyip beslemediğini bilmiyor veya merak etmiyordu. Ancak şimdi uzaktan ve evden çalışma koşullarında çalışanlar, yaşadığı evden, odadan işine bağlanabiliyor. Özellikle uzaktan çalışırken, ekip üyelerine aileleri ve kişisel sağlığı hakkında soru sormak toplantının daha az verimli geçtiği anlamına gelmez. Bu, gündeminizden sapmış gibi görünse de çalışanlarınız ve sizin aranızda empati, güven ve sadakat yaratır. Bir yöneticiye rapor verenler o yöneticiden korktuğu zaman şirkete zarar verecek bir kişilik örneği geliştirebilir ve bu şirket kültürünüze yerleşebilir.




Tavsiyelere, tartışmalara ve geri bildirimlere önem verin, hatta teşvik edin

Tavsiyelere ve tartışmalara açık olmak bir işletmenin başarısı için en önemli gerekliliktir. Tehlikeli olan ise siz yanlış yaptığınızda, şirketiniz uçurumun kenarında olduğunda bile gerçeği söyleyemeyen buna cesaret edemeyen çalışanlarınızın olmasıdır. Şirket kültürünüzde yeniyi kucaklayan, tavsiyelere kulak asan, yeniliği, ilerlemeyi ve büyümeyi besleyen fikirlerin olmasını önemseyin. Unutmayın genç profesyoneller dikkate alındıklarını gördükçe işlerine daha sıkı sarılır ve geliştirmek için çaba harcar.



Biraz gevşeyin

Profesyonel olmayı, çalışanlarla mesafe koymak hatta onların isimlerini bilmemek ve yüzlerine bakmadan odasına geçmek, en az seviyede iletişim kurmak olarak algılayan yöneticiler umarız çok eskide kalmıştır. Ekiplerin profesyonelce ve birbirlerine son derece saygı duyarak çalışmaları önemli olsa da, hepimiz biraz gevşeyebiliriz ve insani ilişkiler çerçevesinde konuşmalar yapabiliriz.



Sonuç, zenginliğini farklılığından alan toplumlar gibi farklı bakış açılarını memnuniyetle karşılayan bir şirket kültürünü bilinçli olarak geliştirmek, iyi bir marka yaratmanın ötesinde iyi bir kültür inşa etmenize yardımcı olur. Empati kurmayı, dinlemeyi, saygılı tartışmayı ve özgünlüğü ödüllendiren kurumsal ortamlar oluşturmak sizi ve kurumsal iletişiminizi başarıya taşır.


Doğru yönetilen bir kurumsal yapı, daha sonra işletmeye karlı bir yatırım olarak geri dönüş sağlar. Bu nedenle Ajans Be Nice kurum itibarınız için en uygun stratejileri sizinle birlikte oluşturuyor.

304 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page