top of page

Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 19 May 2021



Bir işletme sahibisiniz ama birden fazla markanız var ya da birbirinden bağımsız lokasyonlara sahip işletmeleriniz var bunların hiçbiri değil fiziki işletmeniz yok ama siz bir markasınız. Markalarınızı TEK bir sosyal medya platformu çatısı altında toplamalı mısınız, yoksa farklı markalar için farklı sosyal medya hesapları açıp yönetmeniz mi gerekir?




Birden fazla işletmeniz olabilir ama potansiyel müşterileriniz tüm işletmeler- markalar için aynıdır. Böylece TEK bir platformda birden fazla içerik oluşturabilir ve aynı reklam stratejisini birbiriyle bağlantılı, potansiyel hedef kitleye yoğunlaştırabilirsiniz. Örneğin siz bir güzellik uzmanısınız. İşletmelerinizde güzellikle ilgili işlemler yapılıyor ve ayrıca size ait markalarla kozmetik ürünlerin tanıtımı yapılıyor. Bu durumda aynı hedef kitleye TEK bir hesap üzerinden ulaşabilirsiniz.


Birden çok markayı büyütmekle, işletmenizde birden çok içeriğe sahip hizmetin olması konusundaki ayrımın farkına varmanız gerek. Bir marka ve içerik grubu, birleştirici olduğu gibi ayrıştırıcı özellikler de taşıyabilir.


Yukarıdaki örneği devam ettirelim. Siz bir güzellik uzmanısınız ve yüz binlerce hatta milyonlarca takipçiniz var ama takipçilerinizin çoğu sizi güzellik alanından tanıyor. Ancak siz ayrıca iç dekorasyon mimarısınız ve çok az bilinen bu özelliğiniz, yaptığınız işler çok niş bir çevreye hitap ediyor. İşte burada birbirinden ayrı iki içeriği aynı sosyal medya platformu içerisinde vermemeniz gerekir. Unutmayın! sosyal medya ürünlerinizi sattığınız alan değil ürünlerinizle ilgili mesajların yayılmasını sağladığınız bir alan. Sosyal medyanızda güzellik işlemleriniz ile ilgili sizi takip eden bir kitleye bir anda iç dekorasyon fotoğrafı göstermeniz mesaj karışıklığına yol açabilir. Burada markalarınızı bölmek her birinin kendine özgü platformları olması sizin için en faydalısı olacaktır.


Gelelim internet ortamının kural belirleyicisine, yani algoritmaya. Peki algoritma bu işe ne der? Biliyorsunuz ki algoritmalarla ilgili bilinenler, hesaplar sürekli değişiyor. Ancak şundan eminiz; sosyal medya platformları ve bu platformlarda markalaşma stratejisi, özveri, zaman, yaratıcılık ve devamlılık gerektiriyor. Küçük bir işletme sahibi olarak birden fazla markayı büyütmek yeterince zor bir iş olduğu gibi zamanınızın da çoğunu harcayacak bir uğraşı gerektirir.


Markalaşma= özveri, zaman, yaratıcılık, devamlılık










Her zaman olduğu gibi bu yazımızda da size yol gösterecek önerilerimiz var:


  • Potansiyel-hedef müşteri kitleniz kim?


  • Spesifik olarak bir hedef müşteri tipiniz var mı ve diğer markalarınızdaki hedef müşteri tipleri ile aynı mı, yoksa her biri ayrı mı?


  • Bu sorulara yanıtınız size web siteniz ya da sosyal medyadaki platformlarını ayrıştırıp ayrıştırmamanız gerektiğini söyleyebilir.


  • Diyelim tüm markalarınızı ayırdınız ama bu markaları yönetmeye vaktiniz yeter mi?


Genel olarak konuşursak; sahip olduğunuz markaların tanınırlığına göre hedef kitlenizi yakalayın. Marka hedef kitleniz ve içerikleri birbiriyle alakalı ise her birini ayırmadan TEK bir sosyal medya hesabıyla yönetmeniz size zaman kazandıracağı gibi konu ve içerikler birbirini besleyecektir. Tüm zamanınızı, özveri ve dikkatinizi bir yere verirseniz çok daha fazla güçlü ve etkili olacaktır!


Ancak birbirinden bağımsız işletme ve markalara sahipseniz mesaj ve içerik karışıklığının önüne geçmeniz zorlaşacaktır. Müşterileriniz gereksiz enformasyonları almaktan yorulup sizi takip etmekten vazgeçecektir. Çünkü neden glutensiz beslenen birine sürekli glutenli ürünlerin tanıtımını yapasınız ki? Dahası neden sizden sadece yüz yogası dersi almaya gelmiş birini yemek tarifleriyle rahatsız edesiniz?


Unutmayın!


İdeal müşteriniz kim, her marka birbirini besliyor mu?

Tek bir platformda farklı içerikler ama aynı ideal müşteriye hitap ediyor musunuz?

Farklı markalarda spesifik müşterileriniz mi var?

En önemlisi bunları yönetecek zamanınız ya da sizin için bunu profesyonelce yapacak Ajans Be Nice ekibi ile çalışıyor musunuz? Ajansımızın sosyal medya yönetimi hakkında bilgi almak için bu linke tıklayın.

Bunlar kendinize sormanız ve cevaplamanız gereken önemli konular!




TEK BİR SOSYAL MEDYA HESABINDA BİRDEN FAZLA MARKA VE İÇERİĞİN OLMASININ;


ARTILARI


  • Birbirini besleyen konular SEO’yu destekler. Arama sonuçlarını etkiler.

  • Hedef kitle aynıysa bir taşla iki kuş vurulması sağlanır.

  • Platformlar bölünmediği için enerjini tek bir platformda yoğunlaştırabilirsin.

  • Zaman yönetimi de buna bağlı olarak daha kolay olur.



EKSİLERİ




  • Müşteri-takipçi aradığını bulmakta zorlanabilir.

  • Müşteri- takipçi bilgi karmaşası içinde kaybolabilir.

  • En çok aranan kelimeler, anahtar kelimeler, hashtag yönetimi karmaşıklığına sebep olur.

  • Birden çok ve bağımsız içerikte yoğun kullanılan bir kelime reklam verilerini değiştirebilir.


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page