top of page

Şimdi Silkelenip İşe Yeniden Koyulmanın Tam Zamanı!

Hadi! Silkelenin ve iyi düşünün, neler yapabilirsiniz, neler başarabilirsiniz, yeniden başlamak, kaldığınız yerden devam etmek için neleri gözden çıkarabilir, neleri hayatınıza veya işletmenize katabilirsiniz?



Tüm dünyada ve 2019 Kasım’ından beri ülkemizde görülen Covid 19 vakası hayatımızı tam anlamıyla etkiledi. 20 ayı aşkındır, iş yerimiz, evimiz, okulumuz, ilişkimiz, sağlığımız garip bir sürecin girdabında sürüklendiğimizi hissettik. Sürükleniyoruz ama nereye? İlk birkaç ayın belirsizliği, şaşkınlığı, korkusu, kayıpları ile, Pandemi bizim için birçok şeyin başladığı ve bittiği bir dönüm noktası oldu.


Aşının bulunması, aşının tedarikiyle anladık ki; ‘Bu da geçecek.’ Götürdüklerine üzülmek bir tarafa bize neler kattı onlara odaklanmamız gerekiyor ki, yol alabilelim.

Aşının bulunması ve dünya nüfusunun aşılanma takviminin hızla ilerliyor olmasından hareketle artık "eskiye dönebileceğiz” demeyeceğiz. Bunun yerine, ilerlemenin ne anlama geldiğini düşünüp, bu son birkaç yıl insani ve işletmelerimizdeki işleyişlerde davranışlarımızın, sosyal yaşantımızın nasıl evrimleştiğini iyi analiz edeceğiz.



Hadi! Silkelenin ve iyi düşünün, neler yapabilirsiniz, neler başarabilirsiniz, yeniden başlamak, kaldığınız yerden devam etmek için neleri gözden çıkarabilir, neleri hayatınıza veya işletmenize katabilirsiniz?






Ekonomik anlamda çoğu işletme sekteye uğradı. Uzun yıllardır ayakta olan markalaşmanın ana kalemlerinden birinin reklam ve tanıtım olduğunu bilen markalar 2020-2021’de reklam ve tanıtım çalışmalarına dijital dünyaya da ayak uydurarak hız kesmeden devam etti. Covid 19 nedeniyle müşteri ziyaretine kapanan mağazalara odaklanmak yerine dijital dünyada açtıkları mağaza ve satış pazarlarında yerlerini alıp, hızlıca adapte oldular.


Siz yerinizi alabildiniz mi?


Yoksa hala fiziksel olarak mağazanızın, iş yerinizin açılmasını mı bekliyorsunuz?

Açılmalar olsa bile Instagram, Google aramaları gibi çevirim içi ortamlarda varlık gösteremeyen markaların günümüzün gerekliliklerinden çok uzak olduğunu söylemek zorundayız. Sokağın köşesindeki butik, e-ticaretten, günlük gelen müşteri sayısından daha fazla müşteri çekiyor.



Ajans Be Nice olarak biz de Pandemi döneminde kurulan şirketlerden biriyiz. Dijitalin de önemini bildiğimiz için işletmelere bilgimizi, birikimimizi, servis ve hizmetimizi sunmak için yola çıktık. Bu dönemde orta ölçekli ve yeni işletmelerle zoom üzerinden çok sayıda toplantılar yaptık.


Şunları gördük;

Her marka biricik olmak için üretim, tasarım adına müthiş işler üretiyor.
Sürdürülebilirlik birçok markanın ana konusu.


İnternet üzerinden satış, işletmelerin hayatlarını kolaylaştırsa da, dijital dünya derya- deniz, yüzme bildikleri kadar kulaç atabiliyorlar.
Üretim, çalışan maliyeti derken küçük ve orta ölçekli işletmeler için reklam bütçesi ilk kapatılan kalemlerden biri.
Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yaptığı en büyük hata da bu oldu.


Henry Ford’un şöyle bir sözü vardır, “Para kazanmak için reklam yapmayı bırakmak, zamandan tasarruf etmek için saati durdurmaya benzer."


Bu dönemde müşterilerinize ben ayaktayım ve ayakta kalacağım mesajını vermek aslında hiç de o kadar zor değil. Dijital dünyada reklam giderlerinizi artık siz belirleyebiliyorsunuz. Bugüne kadar yapmadıysanız bile şimdi artık tam zamanı reklam ve pazarlama bütçesi olmazsa olmazlarınız arasında yerini almalı.






Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page